7,2 şiddetindeki deprem sonucu Van'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil sifalar dileriz.
Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nin (VİED) yöneticilerine ve üyelerine sabır ve metanet dileriz.
İşitme engellilerin en büyük korkusu bu tarz doğal afetlerde kendilerini nasıl duyuracakalrı. Ne tür önlemler almaları gerektiğini bilememeleridir.
Bu nedenle "İşitme engelliler için özel uyarılar" broşürümüzü tekrar yayınlıyoruz.
İŞİTME ENGELLİLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Bu bilgi notu, bir depremde sizi acil duurmlara daha hazırlıklı hale getirmek üzere Sağır ve işitm engleliler için yürütülen faaliyetlerin listesini oluşturmak amacıyla 2007 yılında Ahmet Mete Işıkara ve İşitme Engellielr ve Aileleri Derneği tarafından hazılanmıştır.
FAALİYETLER
* Yedek pil edinin ve saklayın
* Yedek işitme cihazı bulundurn
* İşitsel ve görsel yangın alarmları takın
* Kurtarma ekibi üyeleri için yazılı iletişim gereçleri bulundurun
PİLLER
* İşitme cihazları ve diğer araçlar için yedek pil bulundurun
*Mümkünse acil durum gereçleriyle birlikte yedek işitme cihazı bulundurun
İŞİTME CİHAZLARI
* Bir deprem hemen ardından kolayca bulabilmek için, stratejik, belirli ve emniyetli yerlerde işitme cihazları bulundurun.
* Örneğin yatağın yanında, sabitlenmiş gece lambası ya da yatak mobilyasına cırt cırt bantt ve yapıştırıcıyla ttutturulmuş olan çantanın içine yerleştirin. Büyük bir depremin ardından kaybolan işitme cihazlarının yerine yenilerini bulmak ya da hasar görenleri tamir etmek odlukça güçdür.
ALARMLAR
*Hem işitsel hem görsel yangın alrmları kurun. En azından bir tanesi piller çalışır olsun.
İLETİŞİM
*Bir tercümanın ve işitme cihazının olmadığı durumlarda, kurtarma ekibi üyeleriyle nasıl iletişim kuracağınızı saptayın. Kağıt kalem bulundurun.
* Yanınızda daha önceden basılmış mesajlar taşımayı düşünün. örneğin "ben türk işaret dili kullanıyorum ve bir TİD tercümanına ihtiyacım var" "Türkçe okuma yazma bilmiyorum", "eğer anons yapacaksanız, benim bunu yazılı ya da işaret diliyle görmem gerekiyor"
* Eğer mümkünse acil durum raporlarını işaret ya da yazıya dönüştüren dekoder girişli, aküyle çalışan bir televizyon edinin.
* Hangi yayın merkezlerinin sürekli olarak işaret dili ile veya alt yazılı hebr verdiklerini saptayın. televizyon kanallarının acil durum çekimlerinde işaret dili kullanan tercümanlar bulundurmaları gereğini savunun
DESTEKLENECEK KONULAR
* TERCÜMANLARIN, kIZILAY ACİL DURUM GÖNÜLLÜLERİNE KATILMALARI İÇİN KAMUOYU YARATIN
* TELEVİZYON KANALLARININ, HABERLER VE TÜM ACİL DURUM BİLGİERİNİ AÇIK YAZILI FORMATLA YAYINLAMALARI İÇİN BASKI KURUN
*SEYAHAT SIRASINDA OTELLERİN SAĞIR VE İŞİTME ENGELLİLER İÇİN İŞİTSEL ALARMLARLA BİRLİKTE YARDIMCI ARAÇLAR EDİNMELERİNİ SAĞLAYIN. OTELE GİRİŞ YAPTIĞINIZDA BU MALZEMELERİ TALEP EDİN.
ACİL SAĞLIK BİLGİ KARTI
Acil sağlık bilgi kartınıza sizinle iletişim kurmanın en iyi yolunu ekleyin; örneğin yazılı notlar, mesajları/sözcükleri/resmleri göstererek anlatma sessiz yerde konuşma vs...