T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sosyal Güvenlik, İş Hukuku, Mahalli İdareler Ve Kit Dairesi
(Başbakanlık İletişim Merkezi)
Sayı : B.07.0.BMK.0.18.102-6115
Konu : Pil Bedeli
BİMER TARİH VE SAYISI : 16.09.2009 / 269013
………………..
Başbakanlık İletişim Merkezine yapmış olduğunuz müracaatın incelenmesinden, öğretmen olarak çalıştığınızı, bakmakla yükümlü olduğunuz doğuştan işitme engelli çocuğunuzun iki yıl önce koklear implant ameliyatı olduğunu; ancak, koklear implant cihazının pil bedelinin karşılanmadığını belirterek, söz konusu cihazın pil bedelinin karşılanması talebinde bulunduğunuz anlaşılmaktadır.
23/10/2008 tarihli ve 27033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (6) Sıra No’lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin 20 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının “İşitme cihazları” başlıklı (7) numaralı bendinde;
“ … İşitme cihazının yenilenme süresi beş yıldır. Bu süreden önce yenilenen işitme cihazı bedelleri ödenmez. Ancak, işitme durumunda değişiklik olması ve verilen cihazın yeterli gelmemesi durumunda bu durumun kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi hâlinde veya ilgililerin kusuru olmaksızın garanti süresi dışında cihazın arızalanması nedeniyle kullanılamaz hâle geldiğinin resmi sağlık kurumunca düzenlenen kulak burun boğaz uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi hâlinde, süresinden önce yenilenmesi mümkündür.
İşitme cihazı kalıp ve pil bedeli ödenmez.”
hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, Söz konusu Tebliğin 20 nci maddesinin “Organ protez ve ortezlerinin temini” başlıklı (3) numaralı fıkrasının, 20/01/2009 tarihli ve 27116 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan (4) Sıra No’lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile değişik altıncı paragrafında da;
“Hastanın ayakta tedavisine veya evde tedavisine bağlı olarak sağlık kurulu raporu ile kullanılması gerekli görülen ve Tebliğ eki tıbbi malzeme listelerinde birim fiyatları yer alan protez, ortez, tıbbi malzeme ve cihazların bedeli bu fiyatlar üzerinden, Tebliğ eki tıbbi malzeme listelerinde birim fiyatları yer almayan ve hastanın ayakta tedavisine veya evde tedavisine bağlı olarak sağlık kurulu raporu ile kullanılması gerekli görülen protez, ortez, tıbbi malzeme ve cihazların (oksijen tüpü ve başlığı, oksijen konsantratörü, nebulizatör, aspiratör, ev tipi ventilatör, CPAP, Auto CPAP, BPAP, vb.) bedeli; varsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilen birim fiyatlar üzerinden, yoksa yapılacak piyasa araştırması sonucu bulunacak en düşük bedel üzerinden ödenir. ”
hükmü bulunmaktadır.
Ayrıca, 23/10/2008 tarihli ve 27033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (6) Sıra No’lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin 20 nci maddesinin “Bazı tıbbi malzemelerin temin edilme esasları” başlıklı (4) numaralı fıkrasına, 20/01/2009 tarihli ve 27116 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (4) Sıra No’lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’nin 33 üncü maddesiyle eklenmiş olan “İşitmeye yardımcı implantlar/kulakla ilgili implantlar” başlıklı (18) numaralı bendin 05.09.2009 tarihli ve 27340 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (11) Sıra No’lu Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile değişik “Koklear implantlar (Kİ)” başlıklı (1) numaralı alt bendinde;
“Koklear implant, bilateral ileri-çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından yarar görmeyen kişilerde aşağıdaki kriterlere haiz olması halinde uygulanır;
•Pre-lingual işitme kaybı olan çocuklarda (işitme cihazı hiç kullanmamış olanlar da dahil) 6 yaşını tamamlayıncaya kadar Kİ uygulanır.
•7 yaş ve üzeri pre-lingual işitme kaybı olan çocuklarda kronolojik yaşla konuşma yaşı arasındaki fark 4 yıldan az ise Kİ uygulaması yapılır.
•Post-lingual işitme kaybı olanlarda Kİ uygulanır, ancak hiç işitme cihazı kullanmamış post-lingual işitme kaybı olanlarda 10 yıl geçmesi halinde Kİ uygulanmaz.
•Kİ sağlık kurulu raporu aynı resmi sağlık kurumunda çalışan üç kulak burun boğaz uzman hekimi ve iki uzman odyologdan ( iki uzman odyolog bulunmayan resmi sağlık kurumlarında ise 01/01/2010 tarihine kadar bir odyolog) oluşan bir ekip tarafından düzenlenir.
•Elektrod yerleşimini sağlayacak kadar iç kulak gelişiminin olması ve koklear sinirin varlığı yüksek çözünürlükte CT ve/veya MRI ile gösterilmelidir.
•Eğitimsel, psikolojik değerlendirmeler ve uygunluğu ekipte yer alan eğitim odyoloğu ve psikolog tarafından yapılmalı ve Kİ kurul raporunda belirtilmelidir.
•Menenjit sonrası oluşan işitme kaybı ve koklear ossifikasyon varlığında özel şartlar aranmaksızın acil operasyon Kİ kurul raporu ile belgelendirilmesi halinde yapılır.
•İşitsel nöropatide ayrıntılı değerlendirmeler sonunda Kİ uygulamasının yararlı olacağı Kİ kurul raporu ile belgelendirilmesi halinde yapılır.
•Kİ uygulaması sonrasındaki eğitimin takibi; cerrahi tedavi yapılan sağlık kurumunca; eğitim odyoloğu ( bulunmayan kurumlarda işitme engelliler alanında deneyimli özel eğitimci veya piskolog) ve yer belirtilerek en az 5 yıllık süreyi içeren bir taahhütname ile belgelenmelidir.
Odyolojik değerlendirme:
Odyometrik değerlendirme,
Saf ses hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri; 1000, 2000, 3000 ve 4000 Hz’lerdeki ortalama eşiklerin 90 dB’den daha kötü olması ve işitme cihazı ile konuşmayı ayırdetme skorunun %30’un altında olmalıdır.”
şeklinde ayrıca düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenleme neticesinde koklear implantlar ile diğer işitme cihazlarının bedelinin ödenmesi farklı esas ve usullere bağlı hale getirilmiştir.
Dolayısıyla, aynı Tebliğin 20 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının “İşitme cihazları” başlıklı (7) numaralı bendinin dokuzuncu paragrafında yer alan “İşitme cihazı kalıp ve pil bedeli ödenmez.” hükmü; normal işitme cihazları için geçerli olup, koklear implant için kullanılması gereken pillerin bedelini kapsamamaktadır.
Bu itibarla, yukarıdaki mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, bakmakla yükümlü olduğunuz çocuğunuz hakkında koklear implant cihazı için pil kullanılmasının gerekli olduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde, koklear implanta ait pilin bedelinin; varsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilen birim fiyatı üzerinden, böyle bir fiyatının bulunmaması halinde ise yapılacak piyasa araştırması sonucu bulunacak en düşük bedel üzerinden çalışmakta olduğunuz kurumunuz tarafından karşılanması mümkün bulunmaktadır.
Bilgilerini rica ederim.